SKJ Registratie
Bij Mijn EVC-Traject kun je direct beginnen met met de EVC-procedure HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional. Het succesvol afronden van deze procedure en het omzetten van je ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs geeft je het recht op (her)registratie in het SKJ-register.
SKJ-registratie via Mijn EVC-Traject
Organisaties en instellingen die jeugdhulp en jeugdbescherming aanbieden, zijn ten eerste verplicht om bepaalde taken door een geregistreerde professional te laten uitvoeren. Deze professionals moeten daarom geregistreerd zijn bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Deze verplichting komt voort uit de norm voor verantwoorde werktoedeling, zoals omschreven in de Jeugdwet. Ten tweede, professionals die zich willen registreren maar nog niet aan de eisen voldoen, kunnen met ondersteuning van Mijn EVC-Traject alsnog in aanmerking komen voor een SKJ-registratie. Zo maakt de nieuw ontwikkelde EVC-traject HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional dit mogelijk.
Snel een SKJ-registratie
Deze speciaal ontwikkelde EVC-traject is gericht op professionals. Beroepskrachten in de jeugdhulp en jeugdbescherming (zoals ggz, sociaal werk, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg) die:
-
- Minstens één jaar werkzaam zijn in een HBO-functie.
- Verantwoordelijk zijn voor taken die volgens de norm voor verantwoorde werktoedeling door een geregistreerd professional moeten worden uitgevoerd.
- Niet voldoen aan de registratie-eisen voor de kamer Jeugd- en Gezinsprofessionals in het SKJ-register. Bijvoorbeeld omdat ze een MBO-diploma hebben, hun HBO- of WO-opleiding niet hebben afgerond, of omdat hun huidige HBO-diploma geen toegang biedt tot het SKJ-register.
Dit traject is ook van groot belang voor professionals geregistreerd bij SKJ tijdens de overgangsregeling. Dit betreft de periode van 1 januari 2018 tot 1 april 2018. Zij hebben zich ingeschreven met een MBO-diploma of een onvoltooide HBO/WO-opleiding. Ook betreft het hen met een HBO-diploma dat geen directe SKJ-toegang biedt. Deze professionals voeren werk uit onder de norm voor verantwoorde werktoedeling. Zij waren op 31 december 2017 actief op HBO-niveau in jeugdhulp en jeugdbescherming.
Certificaat Ervaring & Vakbekwaamheid
Na het succesvol afronden van je EVC-traject, ontvang je eerst een Ervaringscertificaat. Dit certificaat bewijst dat je voldoet aan de competentie-eisen voor de rol van HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional. Meer specifiek toont het aan dat je minimaal 80% van de indicatoren binnen elk van de zes deskundigheidsgebieden beheerst. Vervolgens, indien je aan deze eisen voldoet, kwalificeer je je voor het vakbekwaamheidsbewijs HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional. Na je inschrijving in het EVC-register, wordt dit vakbekwaamheidsbewijs verstrekt door het Nationaal Kenniscentrum EVC. Ten slotte stelt dit je in staat om je te (her)registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Vervolgadvies SKJ registratie
Indien uit je EVC-traject blijkt dat je nog niet alle deskundigheidsgebieden beheerst, biedt dit eerst de mogelijkheid om deze ontbrekende kennis en vaardigheden te verwerven via opleiding, werkervaring of training. Daarna kun je een aanvullend EVC-traject volgen, waarmee je aantoont dat je nu over alle benodigde competenties beschikt. Vervolgens, na het succesvol afronden van dit traject, kun je het vakbekwaamheidsbewijs aanvragen. Dit bewijs stelt je uiteindelijk in staat om je te (her)registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Uitleg over de EVC-Standaard
De EVC-standaard HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional is gebaseerd op het competentieprofiel voor deze beroepsrol. Dit profiel bevat zes kerngebieden van deskundigheid:
-
- Ondersteunen bij Regievoeren: Hierbij gaat het om het ondersteunen van jeugdigen en hun gezinnen in het nemen van regie over hun eigen leven en de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen.
- Samenwerken met de Jeugdige en het Gezin: Dit betreft het effectief samenwerken met jeugdigen en hun gezinnen, waarbij hun behoeften en wensen centraal staan.
- Versterken van het Netwerk: Hiermee wordt bedoeld het bevorderen en versterken van het sociale en ondersteunende netwerk rondom de jeugdige en het gezin.
- Interdisciplinair Samenwerken met en Rond de Jeugdige en zijn Systeem: Dit omvat samenwerking met verschillende disciplines en betrokkenen rondom de jeugdige, om een holistische benadering van zorg en ondersteuning te bieden.
- Regie (Deels en Tijdelijk) Overnemen van de Jeugdigen: In sommige situaties is het noodzakelijk om tijdelijk of gedeeltelijk de regie over te nemen om de jeugdige en het gezin te ondersteunen.
- Ethisch en Integer Handelen: Dit aspect benadrukt het belang van ethisch en integer handelen in alle aspecten van het werk met jeugdigen en hun gezinnen.
Elk van deze deskundigheidsgebieden bestaat uit specifieke indicatoren die gedragingen en vaardigheden beschrijven die bij deze gebieden horen. Deze indicatoren worden gebruikt om de competenties van professionals in deze rol te beoordelen en te erkennen.
Heb je vragen over de SKJ registratie?
Ben je nieuwsgierig of een SKJ-registratie of het EVC-traject voor jou van waarde kan zijn? Allereerst, klik op de knop hieronder voor een diepgaande verkenning van alle aspecten van het EVC-traject. Vervolgens, als je meer gedetailleerde informatie wenst of specifieke vragen hebt, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden in het proces van professionele erkenning en ontwikkeling. Neem dus gerust de volgende stap en ontdek hoe het EVC-traject jou kan helpen in je carrière.
HBO Vakbekwame Jeugd-en-gezinsprofessional (SKJ-registratie)
Branchestandaard B180
FAQ's over SKJ registratie
Waarom een SKJ registratie?
De SKJ-registratie, of registratie bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, is een essentieel aspect voor professionals die actief zijn in het jeugddomein. Dit register is opgezet om de kwaliteit van de jeugdzorg te waarborgen en te verzekeren dat enkel gekwalificeerde professionals bepaalde taken uitvoeren.
Allereerst, het is belangrijk om te weten dat bepaalde functies en taken binnen het jeugddomein, vooral die op HBO-niveau of hoger, specifieke deskundigheid vereisen. Deze werkzaamheden omvatten vaak complexe en gevoelige situaties waarbij de belangen en het welzijn van kinderen en jongeren centraal staan. Daarom is het van cruciaal belang dat deze taken alleen uitgevoerd worden door professionals die aantoonbaar gekwalificeerd zijn.
De SKJ-registratie speelt hierin een sleutelrol. Ten tweede, door deze registratie wordt gegarandeerd dat professionals die deze gevoelige taken uitvoeren, voldoen aan de hoogste standaarden van professionaliteit en ethiek. Dit houdt in dat zij niet alleen de vereiste opleiding hebben gevolgd, maar ook dat zij zich continu bijscholen en hun kennis en vaardigheden up-to-date houden.
Voor wie is een SKJ registratie bedoeld?
De SKJ-registratie is essentieel voor professionals actief in jeugdhulp en jeugdbescherming op HBO-niveau. Dit geldt vooral voor degenen die onder de norm van verantwoorde werktoedeling werken, maar geen direct toelatend diploma bezitten voor het SKJ-register. Eerst en vooral verzekert deze registratie dat deze professionals voldoen aan de vereiste kwaliteitsstandaarden. Bovendien biedt het een alternatieve route voor erkenning en registratie, zelfs als men niet over het traditionele onderwijsdiploma beschikt. Daarmee garandeert het dat gekwalificeerde professionals de noodzakelijke erkenning krijgen in hun vakgebied.
Welk EVC-traject is het beste voor een SKJ registratie?
Het EVC-traject voor HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessionals biedt een efficiënte weg naar SKJ-registratie. Eerst ontvang je na afloop een Ervaringscertificaat. Vervolgens, indien je voldoet aan minstens 80% van de competentie-indicatoren, kom je in aanmerking voor het vakbekwaamheidsbewijs. Dit bewijs is cruciaal voor jouw (her)registratie als Jeugd- en Gezinsprofessional bij het SKJ. Het omzetten van je Ervaringscertificaat naar een vakbekwaamheidsbewijs garandeert dat je de vereiste kwalificaties hebt voor erkenning in dit specialistische veld.
Wat is het doel van een EVC-traject?
Na afronding van elk traject ontvang je het landelijk erkende Ervaringscertificaat, dat aantoont welke competenties je officieel erkend hebt gekregen. Op basis van dit certificaat kun je vervolgens vrijstellingen aanvragen voor een opleiding. Je kunt daarna bij de opleider van jouw keuze navragen welke vrijstellingen jouw erkende competenties opleveren. Dit kan per opleider variëren, afhankelijk van de structuur van hun opleidingsprogramma. Door je Ervaringscertificaat voor te leggen aan verschillende opleiders, kun je bepalen welk opleidingsprogramma het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit opties zoals verkorting van de studieduur of verlichting van de studielast. Mijn EVC-Traject kan dus voor jou een persoonlijk opleidingsplan samenstellen in samenwerking met verschillende opleidingspartners.
Kom ik met mijn ervaring(en) in aanmerking voor de EVC-traject?
Je bent meestal geschikt voor een traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.
Kan ik met mijn ervaring die ik heb opgedaan in het buitenland een EVC-traject doorlopen?
Ja, je kunt deelnemen aan het traject met buitenlandse kwalificaties en ervaringen. Het is belangrijk om te weten dat we alleen documentatie in het Nederlands en Engels accepteren. Zorg er dus voor dat relevante buitenlandse documenten voor de procedure, zoals diploma’s, certificaten en beoordelingsverslagen, vertaald worden naar het Nederlands of Engels.
Kan je werken met een EVC certificaat?
Ja, uitzendkrachten die in de loop van hun werk veel kennis en ervaring hebben opgedaan, maar daarvoor geen formeel bewijs hebben, kunnen baat hebben bij een EVC-certificaat. Dit certificaat biedt erkenning voor hun verworven competenties, wat hen als uitzendkracht aantrekkelijker maakt op de arbeidsmarkt. Het vergroot de inzetbaarheid en kan helpen bij het sneller vinden van een baan.
Kom ik met mijn ervaring(en) in aanmerking voor de EVC-traject?
Je bent meestal geschikt voor een EVC-traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.
Certificeer jouw kennis
Ben je klaar voor een officiële validatie van de competenties die je hebt opgedaan? Kies dan voor het EVC-traject bij Mijn EVC-Traject. Wij ondersteunen je bij het systematisch verzamelen en documenteren van alle relevante ervaringen en kennis in een ervaringscertificaat dat officieel erkend wordt door het Nationaal Kenniscentrum EVC.
Begin dus vandaag nog met je EVC-traject en ontvang de erkenning die je toekomt!