On The Spot SKJ

Bij Mijn EVC-Traject snappen we dat het beschrijven van de zes deskundigheidsgebieden lastig kan zijn als je in de Jeugdzorg werkt. Ze beschrijven is andere koek dan het werk zelf uitvoeren.  Daarom introduceert Mijn EVC-Traject de “On The Spot Assessment”.

On The Spot SKJ assessment

Assessment EVC Certificaat

Veel professionals in de Jeugdzorg die SKJ-registratie op basis van een EVC-traject willen, hebben moeite met het samenstellen van hun portfolio en het beschrijven van hun ervaring met de deskundigheidsgebieden. Met een On The Spot SKJ Assessment helpen we jou je ervaring en jouw portfolio juist samen te stellen. Onze assessoren en begeleiders zijn namelijk volledig thuis in het veldwerk van Jeugdzorg. Mede daarom begrijpen ze ook dat je kandidaten het beste in hun eigen werkomgeving kunt spreken.

Eén op één begeleiding op de werkplek stelt je het beste in staat om de beste versie van jezelf te laten zien. Zeker als je zij-instromers bent, is het prettig als je in je eigen comfortzone je verhaal kunt doen. Jouw beste versie van jezelf moet goed genoeg blijken te zijn om in aanmerking te komen voor het SKJ-certificaat. Een belangrijk voordeel van on spot assessment is dat de assessors van Mijn EVC-Traject ook contact hebben met je leidinggevende. Die kan jouw ervaring direct bevestigen. Waar nodig biedt Mijn EVC-Traject aanvullende training op de onderdelen die je nog net niet voldoende beheerst.

Kandidaten in vertrouwde handen

Mijn EVC-Traject toetst of je de deskundigheidsgebieden voldoende beheerst. Op basis van deze toets geeft Mijn EVC-Traject een advies over het te verkrijgen certificaat dat nodig is voor een SKJ-registratie. Jeugd & Gezin oordeelt uiteindelijk over de registratie.

Als je je aanmeldt voor een on spot assessment, kun je rekenen op maatwerk. Afhankelijk van hoeveel competenties je al beheerst, biedt Mijn EVC-Traject individuele begeleiding. Begeleidingskosten zijn vanaf € 2.500, -. Mijn EVC-Traject biedt ook de mogelijkheid om een deel van het assessment groepsgewijs te doen. Dat geldt natuurlijk niet voor het bespreken van wat je nog nodig hebt om in aanmerking te komen voor de SKJ-registratie.

Alle medewerkers van Mijn EVC-Traject kennen de Jeugdzorg van binnen en van buiten en zijn zelf SKJ-geregistreerd. Je bent dus in vertrouwde handen. Uiteraard hanteert Mijn EVC-Traject het vierogen principe bij alle assessments.

Uitleg over de EVC-Standaard

De EVC-standaard HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessional is gebaseerd op het competentieprofiel voor deze beroepsrol. Dit profiel bevat zes kerngebieden van deskundigheid:

    1. Ondersteunen bij Regievoeren: Hierbij gaat het om het ondersteunen van jeugdigen en hun gezinnen in het nemen van regie over hun eigen leven en de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen.
    2. Samenwerken met de Jeugdige en het Gezin: Dit betreft het effectief samenwerken met jeugdigen en hun gezinnen, waarbij hun behoeften en wensen centraal staan.
    3. Versterken van het Netwerk: Hiermee wordt bedoeld het bevorderen en versterken van het sociale en ondersteunende netwerk rondom de jeugdige en het gezin.
    4. Interdisciplinair Samenwerken met en Rond de Jeugdige en zijn Systeem: Dit omvat samenwerking met verschillende disciplines en betrokkenen rondom de jeugdige, om een holistische benadering van zorg en ondersteuning te bieden.
    5. Regie (Deels en Tijdelijk) Overnemen van de Jeugdigen: In sommige situaties is het noodzakelijk om tijdelijk of gedeeltelijk de regie over te nemen om de jeugdige en het gezin te ondersteunen.
    6. Ethisch en Integer Handelen: Dit aspect benadrukt het belang van ethisch en integer handelen in alle aspecten van het werk met jeugdigen en hun gezinnen.

Elk van deze deskundigheidsgebieden bestaat uit specifieke indicatoren die gedragingen en vaardigheden beschrijven die bij deze gebieden horen. Deze indicatoren worden gebruikt om de competenties van professionals in deze rol te beoordelen en te erkennen.

SKJ behalen met Mijn EVC Traject

Heb je belangstelling, maar ook nog vragen over onze “On The Spot SKJ Assessment”? Neem dan gerust contact met ons op. Klik op de onderstaande knop en vul de formulier zo volledig mogelijk in.

FAQ's over SKJ registratie

De SKJ-registratie, of registratie bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, is een essentieel aspect voor professionals die actief zijn in het jeugddomein. Dit register is opgezet om de kwaliteit van de jeugdzorg te waarborgen en te verzekeren dat enkel gekwalificeerde professionals bepaalde taken uitvoeren.

Allereerst, het is belangrijk om te weten dat bepaalde functies en taken binnen het jeugddomein, vooral die op HBO-niveau of hoger, specifieke deskundigheid vereisen. Deze werkzaamheden omvatten vaak complexe en gevoelige situaties waarbij de belangen en het welzijn van kinderen en jongeren centraal staan. Daarom is het van cruciaal belang dat deze taken alleen uitgevoerd worden door professionals die aantoonbaar gekwalificeerd zijn.

De SKJ-registratie speelt hierin een sleutelrol. Ten tweede, door deze registratie wordt gegarandeerd dat professionals die deze gevoelige taken uitvoeren, voldoen aan de hoogste standaarden van professionaliteit en ethiek. Dit houdt in dat zij niet alleen de vereiste opleiding hebben gevolgd, maar ook dat zij zich continu bijscholen en hun kennis en vaardigheden up-to-date houden.

De SKJ-registratie is essentieel voor professionals actief in jeugdhulp en jeugdbescherming op HBO-niveau. Dit geldt vooral voor degenen die onder de norm van verantwoorde werktoedeling werken, maar geen direct toelatend diploma bezitten voor het SKJ-register. Eerst en vooral verzekert deze registratie dat deze professionals voldoen aan de vereiste kwaliteitsstandaarden. Bovendien biedt het een alternatieve route voor erkenning en registratie, zelfs als men niet over het traditionele onderwijsdiploma beschikt. Daarmee garandeert het dat gekwalificeerde professionals de noodzakelijke erkenning krijgen in hun vakgebied.

Het EVC-traject voor HBO Vakbekwame Jeugd- en Gezinsprofessionals biedt een efficiënte weg naar SKJ-registratie. Eerst ontvang je na afloop een Ervaringscertificaat. Vervolgens, indien je voldoet aan minstens 80% van de competentie-indicatoren, kom je in aanmerking voor het vakbekwaamheidsbewijs. Dit bewijs is cruciaal voor jouw (her)registratie als Jeugd- en Gezinsprofessional bij het SKJ. Het omzetten van je Ervaringscertificaat naar een vakbekwaamheidsbewijs garandeert dat je de vereiste kwalificaties hebt voor erkenning in dit specialistische veld.

Na afronding van elk traject ontvang je het landelijk erkende Ervaringscertificaat, dat aantoont welke competenties je officieel erkend hebt gekregen. Op basis van dit certificaat kun je vervolgens vrijstellingen aanvragen voor een opleiding. Je kunt daarna bij de opleider van jouw keuze navragen welke vrijstellingen jouw erkende competenties opleveren. Dit kan per opleider variëren, afhankelijk van de structuur van hun opleidingsprogramma. Door je Ervaringscertificaat voor te leggen aan verschillende opleiders, kun je bepalen welk opleidingsprogramma het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit opties zoals verkorting van de studieduur of verlichting van de studielast. Mijn EVC-Traject kan dus voor jou een persoonlijk opleidingsplan samenstellen in samenwerking met verschillende opleidingspartners.

Je bent meestal geschikt voor een traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.

Ja, je kunt deelnemen aan het traject met buitenlandse kwalificaties en ervaringen. Het is belangrijk om te weten dat we alleen documentatie in het Nederlands en Engels accepteren. Zorg er dus voor dat relevante buitenlandse documenten voor de procedure, zoals diploma’s, certificaten en beoordelingsverslagen, vertaald worden naar het Nederlands of Engels.

Ja, uitzendkrachten die in de loop van hun werk veel kennis en ervaring hebben opgedaan, maar daarvoor geen formeel bewijs hebben, kunnen baat hebben bij een EVC-certificaat. Dit certificaat biedt erkenning voor hun verworven competenties, wat hen als uitzendkracht aantrekkelijker maakt op de arbeidsmarkt. Het vergroot de inzetbaarheid en kan helpen bij het sneller vinden van een baan.

Je bent meestal geschikt voor een EVC-traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.

Certificeer jouw kennis

Ben je klaar voor een officiële validatie van de competenties die je hebt opgedaan? Kies dan voor het EVC-traject bij Mijn EVC-Traject. Wij ondersteunen je bij het systematisch verzamelen en documenteren van alle relevante ervaringen en kennis in een ervaringscertificaat dat officieel erkend wordt door het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Begin dus vandaag nog met je EVC-traject en ontvang de erkenning die je toekomt!

Learn how we helped 100 top brands gain success