Wat is een EVC?

EVC inventariseert eerst welke kennis, inzichten en ervaringen je hebt opgedaan. Vervolgens werken we samen met jou om deze informatie op een gestructureerde wijze te verzamelen. Ten slotte wordt het eindresultaat vastgelegd in een Ervaringscertificaat.

EVC certificaat behalen bij Mijn EVC Traject

EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties

Een EVC

Dit is vooral nuttig als je voor je huidige functie een certificaat nodig hebt, of als je de ambitie hebt om je verder te ontwikkelen door middel van een vervolgopleiding. Daardoor wordt het behalen van een MBO- of HBO-diploma, vaak met vrijstellingen, sneller mogelijk. Eveneens is het voordelig als je bij je volgende sollicitatie helder kunt aangeven waar je staat en over welke competenties je beschikt.

Voor iedereen

EVC is een initiatief van de overheid en geniet actieve ondersteuning van zowel de Projectdirectie Leren en Werken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, evenals het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Specifiek voor dit doel is het Nationaal Kenniscentrum EVC opgericht, dat zich toelegt op het ontwikkelen van een kwaliteitscode.

Zo werkt een EVC-traject

Een traject doorloop je binnen 3 tot 6 maanden. De procedure bestaat uit 4 stappen.

Inschrijven

Je kunt direct starten met de EVC-procedure door eerst het inschrijfformulier op onze website in te vullen. Vervolgens ontvang je binnen twee dagen een bevestiging per e-mail, waarna je inclusief inlogcodes toegang krijgt tot het digitale platform. Hier kun je niet alleen alles inzien, maar ook beheren.

Portfolio

Na je inschrijving start je, als eerste stap, met het samenstellen van je portfolio. Dit portfolio bevat ten tweede voorbeelden van jouw ervaring en relevante bewijsstukken. Ten derde, tijdens het proces van het invullen van de EVC-tool, word je ondersteund door een portfolio begeleider.

Assessment

Daarna volgt het assessment, waarbij je, in de eerste fase, een interview van anderhalf uur hebt met de beoordelaar (assessor) om je portfolio te bespreken. Bovendien, specifiek voor MBO EVC-trajecten, is er als aanvullende stap ook een werkplekbezoek dat samenvalt met een interview.

Certificaat

Na jouw assessment, compileert de assessor een rapportage met jouw behaalde competenties. Vervolgens fungeert deze rapportage als het officieel erkende Ervaringscertificaat. Tot slot, nadat je jouw niveau officieel hebt aangetoond, ontvang je het certificaat digitaal binnen vier weken.

Voordelen van een EVC

De EVC-procedure biedt diverse voordelen:

1. Verbetering van Arbeidsmarktpositie: Ten eerste kan het erkennen van verworven competenties leiden tot een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

2. Efficiëntie in Opleiding: Ten tweede kan het tijd en geld besparen bij het volgen van aanvullende opleidingen, aangezien vrijstellingen kunnen worden verleend voor reeds verworven competenties.

3. Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling: Bovendien draagt het bij aan persoonlijke en professionele groei door inzicht te geven in iemands sterke punten, ontwikkelingsbehoeften en groeimogelijkheden.

4. Motivatie voor Levenslang Leren: Daarnaast verhoogt het de motivatie om te blijven leren en ontwikkelen, omdat de verworven competenties erkend en gewaardeerd worden.

5. Loopbaanmobiliteit: Tot slot kan het de loopbaanmobiliteit vergroten door competenties aan te tonen die in verschillende sectoren en functies van toepassing kunnen zijn.

FAQ's

“EVC-Traject” staat voor “Erkenning van Verworven Competenties”. Dit proces, gebruikelijk in Nederland, dient eerst om kennis, vaardigheden en ervaring die iemand gedurende zijn of haar leven heeft opgedaan, formeel te erkennen. Daarom is het vooral relevant voor mensen die hun vaardigheden en ervaring, verkregen door werkervaring, zelfstudie of andere informele leerwegen, willen laten valideren. Vervolgens gebruiken zij deze validatie voor educatieve of professionele doeleinden.

Omdat het ontbreken van een formeel diploma niet noodzakelijkerwijs inhoudt dat je de vereiste kennis mist, biedt een EVC-traject in een maatschappij met toenemende eisen aan medewerkers en een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel, om deze reden een waardevolle oplossing. Door deel te nemen aan dit traject, kun je jouw werkervaring omzetten in een officieel erkend Ervaringscertificaat. Dit versterkt je positie op de arbeidsmarkt, aangezien je ervaring officieel erkend wordt volgens de landelijke standaarden van het Nationaal Kenniscentrum EVC. Daarom is dit traject een belangrijk instrument voor individuen die hun niet-formele en informele leerervaringen willen omzetten in erkende kwalificaties, hetzij voor professionele, educatieve of persoonlijke doeleinden.

Ja, de EVC (Erkenning van Verworven Competenties) wordt officieel erkend in Nederland. Dit houdt in dat de resultaten van een EVC-procedure, zoals een certificaat, erkend worden door zowel het onderwijsstelsel als door werkgevers.

Eerst, door deel te nemen aan een EVC-traject, kun je je Eerder Verworven Competenties officieel laten erkennen, wat een specialiteit is van Mijn EVC-traject. Vervolgens ontvang je na afloop een officieel erkend Ervaringscertificaat. Bovendien wordt dit vakbekwaamheidsbewijs geregistreerd in het Register voor Ervaringscertificaten.

Na afronding van elk traject ontvang je het landelijk erkende Ervaringscertificaat, dat aantoont welke competenties je officieel erkend hebt gekregen. Op basis van dit certificaat kun je vervolgens vrijstellingen aanvragen voor een opleiding. Je kunt daarna bij de opleider van jouw keuze navragen welke vrijstellingen jouw erkende competenties opleveren. Dit kan per opleider variëren, afhankelijk van de structuur van hun opleidingsprogramma. Door je Ervaringscertificaat voor te leggen aan verschillende opleiders, kun je bepalen welk opleidingsprogramma het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit opties zoals verkorting van de studieduur of verlichting van de studielast. Mijn EVC-Traject kan dus voor jou een persoonlijk opleidingsplan samenstellen in samenwerking met verschillende opleidingspartners.

Je bent meestal geschikt voor een traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.

Ja, je kunt deelnemen aan het traject met buitenlandse kwalificaties en ervaringen. Het is belangrijk om te weten dat we alleen documentatie in het Nederlands en Engels accepteren. Zorg er dus voor dat relevante buitenlandse documenten voor de procedure, zoals diploma’s, certificaten en beoordelingsverslagen, vertaald worden naar het Nederlands of Engels.

Ja, uitzendkrachten die in de loop van hun werk veel kennis en ervaring hebben opgedaan, maar daarvoor geen formeel bewijs hebben, kunnen baat hebben bij een EVC-certificaat. Dit certificaat biedt erkenning voor hun verworven competenties, wat hen als uitzendkracht aantrekkelijker maakt op de arbeidsmarkt. Het vergroot de inzetbaarheid en kan helpen bij het sneller vinden van een baan.

Je bent meestal geschikt voor een EVC-traject als je twee jaar (voor MBO) of drie jaar (voor HBO) werkervaring hebt opgedaan in een functie die hoger of in een ander vakgebied ligt dan waarvoor je een diploma hebt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook als je ervaring hebt opgedaan via vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten. Wil je meer specifieke informatie? Dan kun je de Snelscan doorlopen.

Certificeer jouw kennis

Ben je klaar voor een officiële validatie van de competenties die je hebt opgedaan? Kies dan voor het EVC-traject bij Mijn EVC-Traject. Wij ondersteunen je bij het systematisch verzamelen en documenteren van alle relevante ervaringen en kennis in een ervaringscertificaat dat officieel erkend wordt door het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Begin dus vandaag nog met je EVC-traject en ontvang de erkenning die je toekomt!

Learn how we helped 100 top brands gain success